08 juli 2006

Uruzgan-Missie: Onverantwoord

Eindelijk wordt Nederland wakker. De Volkskrant van vandaag meldt waarschuwingen van oud-ministers De Grave, Pronk, Van Mierlo en Ter Beek. En van militaire deskundigen. In Engeland is de openbare diskussie over een dergelijke missie al weken aan de gang.
Wij voelden ons tot nu toe als een "roepende in de woestijn" met onze waarschuwingen over:
  • een nieuw Srebrenica,
  • de Amerikaanse terreurcampagne "Mountain Thrust" (met hulp van Nederlandse commando's en Apache helicopters (gunships)) en
  • het cynische bedrog van de Tweede Kamer, die op 2 februari per PvdA-motie had gevraagd, om een strikt onderscheid tussen de Amerikaanse aggressieve acties en het "opbouwwerk" van ISAF.
Daarin komt nu eindelijk verandering, al is dinsdag de Nederlandse hoofdmacht van 1.400 man al vanaf de vliegbasis Eindhoven vertrokken. (Zie post in DLL: "Coalition of the Killing", 26 juni 2006).
Hier het ANP-bericht over het debat:

Kritiek op voorlichting Uruzgan-missie

DEN HAAG (ANP) - Enkele voormalige bewindslieden hebben zaterdag in de Volkskrant kritiek geuit op de manier waarop het kabinet Balkenende II parlement en publiek heeft voorgelicht over de missie naar de Afghaanse provincie Uruzgan.

Vooral de mogelijkheid dat er dodelijke slachtoffers kunnen vallen onder de Nederlandse militairen is onvoldoende belicht. ,,Ik zal niet zeggen dat de Tweede Kamer is misleid, maar er is een verkeerde voorstelling van zaken gegeven'', aldus oud-minister Jan Pronk (PvdA).

Minister van Staat Hans van Mierlo (D66) vindt dat er sprake is van een heel andere missie dan men voor ogen had. Frank de Grave (VVD) vindt het ,,tamelijk ongekend'' dat het er nu uitziet ,,alsof de samenleving nu rijp wordt gemaakt voor lijkzakken''.

Heel andere missie

Van Mierlo: ,,De taal die nu wordt gebruikt, is heel anders dan in het begin. Van een militair team dat zou gaan opbouwen en ook een defensieve capaciteit had, is dat laatste gaan domineren. Door een verkeerde inschatting van de situatie en misschien door een gebrekkige communicatie, is er nu sprake van een heel andere missie dan men voor ogen had.''

De voormalige Chef-Defensiestaf Arie van der Vlis denkt dat er niet veel slachtoffers nodig zijn om het draagvlak van de operatie aan te tasten. ,,Ik verwacht dat er bij tien doden consequenties zijn. Dan heeft de bevolking het wel gehad.''

Reactie Kamp

Om de woorden van Van Mierlo maakte minister Henk Kamp (Defensie) zich zaterdagmorgen in het radioprogramma TROS Kamerbreed niet zo druk, maar Pronk heeft het volgens hem bij het verkeerde eind. ,,Het zou niet in mijn hoofd opkomen om een verkeerde voorstelling van zaken te geven. De analyse die naar de Kamer is gegaan is oprecht en juist.''

Over de kritiek dat de opbouwmissie van de Nederlanders toch een vechtmissie zou zijn, zei Kamp dat dit onderscheid in Uruzgan niet zo werkt. ,,Als het nodig is verdedigen wij ons en delen we van tevoren een tik uit, maar we zijn daar niet om te vechten.''

Op dit laatste komen we nog snel terug!
Deze kaart van de provincies van Afghanistan ontlenen we aan de weblog (msn) van "wimmy47": Missie Uruzgan. De militair Wimmy47 doet een (braaf) verslag van de voorbereidingen op de Nederlandse missie naar Uruzgan. Hij is daar zelf ook naartoe vertrokken op 4 juli.
De provinciekaart klopt overigens niet helemaal meer. Het noordelijk deel van Uruzgan is vorig jaar door president Karzai afgesplitst en tot een nieuwe provincie gemaakt: Daikondi (Wikipedia). Hierdoor heeft de overblijvende provincie Uruzgan een duidelijker Pashtun-meerderheid en Daikondi een meerderheid van Hazaras (een shiitische groep die Farsi spreekt, heel vaak het slachtoffer van onderdrukking door de soennitische meerderheid). Nederland krijgt dus te maken met Pashtun-land, en wel een gebied waar Karzai en zijn clan hun wortels hebben (evenals trouwens de Taliban-leider Mullah Omar).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Reacties worden gemodereerd. Even geduld!

Related Posts with Thumbnails